Náš příběh
Cukrárna JANSKÝ ve Vyškově patří již více než sto let k dominantám města. Firmu založil v roce 1908 cukrář Adolf Janský. Stanovil si jasný cíl: vysoká kvalita a spokojenost zákazníků. Výsledek se brzy dostavil. Získával stále větší a větší důvěru, odběratele a také uznání. Největší rozkvět firmy začíná po První světové válce. Cukrářská dílna se rozšiřuje, vybavuje novými moderními stroji, dochází k modernizaci interiéru. A s tím souvisí i nový sortiment výrobků. Janský se specializuje na výrobu čokoládových dezertních bonbonů, které získávají oblibu nejen ve Vyškově, ale celé republice. Svědčí o tom i dokument v rodinném archivu z roku 1928, kdy si krabici těchto bonbonů vyžádala i Kancelář prezidenta republiky pro T.G.Masaryka. Ve 30.letech dochází k dalšímu výraznému mezníku v historii cukrárny JANSKÝ. Byla provedena přístavba patra ve funkcionalistickém slohu a budova se stává nejmodernější stavbou na Vyškovsku. Zároveň s tím je zde zřízena kavárna, kde si zákazníci mohou pohodlně ke kávě objednat čerstvé cukrářské výrobky. V roce 1948 slaví firma čtyřicáté výročí a také 65.narozeniny zakladatele Adolfa Janského, zároveň však je to rok, kdy se nad soukromým sektorem stahují mraky. Cukrárna je znárodněna a včleněna pod provozovnu "Pekárny Bučovice", kavárna pod "Pramen Slavkov", dům převzal bytový podnik. Na tehdejší dobu se v moderním provozu vyráběly dále cukrářské výrobky, avšak ne již tradiční čokoládové bonbony, stroje a veškeré vybavení na jejich výrobu byly zničeny. Syn zakladatele, po otci také Adolf , může pracovat v cukrárně jako dělník, ale mladší syn Zdeněk povolání vykonávat nesměl...
V roce 1991 se věhlasná cukrárna opět vrací rodině Janských. Firmu přebírá vnučka slavného zakladatele Ing. Zdeňka Eywo Janská. Cukrárna - Kavárna JANSKÝ si opět udržuje svůj standard, o čemž svědčí četná ocenění. Firma však stále inovuje své výrobky a zvláště po té, co pravnuk zakladatele Adolfa Janského Jiří Grygar, odjíždí na zkušenou do Belgie - do Mekky čokolády. Jeho zásluhou byla obnovena po šedesáti letech ruční výroba pralinek a čokolády, čímž navázal na tradice firmy, která v roce 2018 slaví významné jubileum 110 let od založení.